Een buitendeur die klemt bij vocht

U heeft een houten buitendeur en u heeft gemerkt dat die deur kuren vertoont bij regenweer. Wat kan hier aan gedaan worden? Leest u even met ons mee…

Een klemmende buitendeur is vaak een houten deur. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal en dat “werkt” bij bepaalde weersomstandigheden. Het zet uit bij vochtig of warm weer en krimpt tijdens de winter.

Doet uw buitendeur enkel moeilijk als het regent? Dan raden wij aan van de deur zo te laten, tenzij het zo storend wordt dat u ze niet meer op redelijke wijze open of dicht krijgt. Dan dringt een oplossing zich wel op.

Scharnieren

Vooraleer we naar het deurpaneel zelf kijken, kunnen we eerst een kijkje nemen bij de scharnieren. Is de deur scheef gaan hangen, omdat u de scharnieren nog wat kan aanvijzen? U kan deze eventueel een millimeter of twee verleggen, dat kan vaak ook wonderen doen. Blijkt dat de openingen voor de vijzen te groot geworden zijn, dan kan u die opvullen met tandenstokers, lucifers, zelfs houtlijm… zodat de scharnieren weer strak en stevig staan.

Deurpaneel

U heeft het bovenstaande geprobeerd en alles klopt. Dan gaan we een stapje verder en kijken we naar het deurpaneel zelf. Bent u niet zeker waar de buitendeur precies in het kozijn klemt, dan kan u met een stukje carbonpapier onder en langs de deur door schuiven. Hou de inktzijde naar het paneel toe gericht, dan ziet u op de onder- of zijkant van de deur welke donker gekleurde gedeeltes bijgeschaafd moeten worden.

Schaven

Als u uw houten deur onder handen neemt, moet u goed opletten dat u maar kleine beetjes per keer verwijdert. Dat kan door middel van schuurpapier met een grove korrel, of nog een schaaf of een beitel. Haalt u er teveel af, dan gaan er kieren ontstaan, die tot warmteverlies gaan leiden.

Het geschaafde deel van deur moet u achteraf opnieuw verven, zodat de deur beschermd blijft tegen vocht. Anders kan de buitendeur kromtrekken en dan zijn we nog verder van huis. Let u ook op de dikte van de laag verf. Als u er te gul met de borstel overheen gaat, dan is de kans groot dat u het hele proces moet herhalen.

Experten raden volgende spelingen aan voor een normale werking van de deur: 2 mm aan de boven- en de scharnierkant, 3 mm aan de kant van het slot en 5 mm onderaan uw buitendeur. Een laatste tip voor een goede werking is het “arm” schaven van de deur. Dit houdt in dat u de binnenzijde van de zijkant van de deur 1 à 2 mm bijschaaft. Dit mag u alleen doen voor de zijde met het slot aan, niet aan de scharnierkant! Door de zijkant lichtjes schuin te schaven, gaat de deur zeker niet knellen in het kozijn.

Bij enige twijfel

Bent u toch niet helemaal zeker over het karwei? Dan kan u hier al uw vragen stellen en raad vragen aan andere bezoekers en de Belisol vakmannen!

Belisol magazine

Vraag nu gratis uw exemplaar aan!

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren.

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie