chatière

Een kattenluik plaatsen: hoe begint u eraan

Voor de dierenliefhebbers onder ons en dan voornamelijk de baasjes van eigenzinnige katten, wordt vroeg of laat wel overwogen om toch maar eens dat kattenluikje te plaatsen. Portier spelen voor onze diertjes kan wel, maar het gaat toch weer snel vervelen en dan biedt zo’n kattenluik de perfecte oplossing aan. Tegenwoordig bestaan er ook verschillende soorten sloten die de toegang tot enkel uw kat kunnen beperken. Zo blijven buurtkatten buiten en uw schatjes kunnen veilig binnen.

U kan kiezen uit twee opties: ofwel geeft u de opdracht aan een professional, zoals uw Belisol vakman, ofwel plaatst u het kattenluik zelf en dan willen wij u graag bijstaan met enkele nuttige tips.

Alle katten zijn verschillend. Neemt u eerst enkele afmetingen op, zoals bijvoorbeeld de afstand van de grond tot aan het laagste punt van de buik van uw huisdier. Op die hoogte moet ook het kattenluik in de deur geplaatst worden. De algemene grootte van uw kat is ook belangrijk: sommige katten zijn fijn gebouwd, andere zijn steviger. Kattenluiken kan u dan ook in verschillende formaten en uitvoeringen aankopen. Daarbij kan u ineens kijken voor een luikje dat bij het uitzicht van uw deur past.

Meestal vindt u bij het kattenluik een patroon om op een eenvoudigere manier de juiste opening uit de deur te zagen. U dient eerst de onderkant van het patroon uit te lijnen met de buikhoogte van uw huisdier. De meeste mensen kiezen om het kattenluik netjes in het midden van de deur te plaatsen, maar uit veiligheidsoverwegingen kan u eventueel ook de opening verder weg van de greep en het slot plaatsen. Een waterpas erbij nemen is geen overbodige luxe. Bevestig het patroon met tape op de deur en dan kan u er de boor bij nemen.

(Heeft u geen patroon bij het kattenluik zitten, dan neemt u de frame van het kattenluik als patroon. Plaats de onderkant van de opening op de buikhoogte van uw kat. Zorg ervoor dat het geheel waterpas staat en neem dan de opening en schroefgaten over door middel van een potlood.)

Het patroon geeft vier gaatjes aan in de hoeken van de opening. Waar deze gaatjes aangegeven staan, moet u door de deur heen boren. Vanuit die vier punten kan u dan een decoupeerzaag hanteren om de vorm uit de deur te snijden. Bij sommige materialen is dit al eenvoudiger dan bij andere: een houten deur of een pvc deur kan u gemakkelijker zagen dan een aluminium deur. Bij enige twijfel kan u best even advies inwinnen bij een vakman.

Heeft u de gewenste opening uit de deur gesneden, dan kan u de randen even afschuren voor een beter resultaat.

u kan u overgaan tot de plaatsing van het kattenluik. Dit bestaat uit twee delen. Eerst bevestigt u de helft met het ‘tunnelgedeelte’ en zet u dit vast door middel van enkele schroeven. Daarna kan u er de twee helft op laten aansluiten en eventuele afdekkapjes op de schroeven plaatsen.

(Heeft u een bredere deur dan de standaard meegeleverde tunnel? Kijkt u dan of de fabrikant geen verlengstukken aanbiedt. De meesten voorzien extra accessoires om het luikje zowel in binnen- als buitendeuren te kunnen plaatsen.)

Opgepast!

Bent u huurder en wilt u de huisbaas tevreden houden? Bestaat de deur uit panelen die u kan verwijderen? Dan is een goedkopere oplossing de vervanging van het paneel. Ook bij glazen deuren kan dit goed van pas komen. U hoeft dan niet in het glas zelf te snijden: u vervangt gewoon het glazen paneel door middel van een houten paneel in dezelfde afmetingen. Gaat u daarna verhuizen, dan kan u ook weer de deur in haar oorspronkelijke staat herstellen.

Is uw deur hol vanbinnen? Ook hier vormt dit niet noodzakelijk een probleem, het duurt gewoon wat langer. In het geval van een holle deur moet u tweemaal de juiste opening eruit zagen en dankzij enkele houten latjes kan u een omkadering maken die op de twee lagen van de deur steunt. Door die omkadering versterkt u de deur en bent u zeker dat het kattenluikje goed blijft zitten zonder de deur te vervormen.

Heeft u zelf al een kattenluik geplaatst? Wilt u uw ervaringen met ons delen of kent u zelf ook goede tips om het werkje tot een goed einde te brengen? Laat het ons zeker weten!

Belisol magazine

Vraag nu gratis uw exemplaar aan!

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren.

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie