Glazen voordeur

Raamfolie: de voor- en nadelen voor uw kozijnen

U overweegt raamfolie aan te kopen en u vindt nieuwe kozijnen een te drastische verandering? In bepaalde gevallen is raamfolie inderdaad een goede keuze, maar u moet zeker rekening houden met een aantal factoren vooraleer u tot enige aankoop overgaat. Wij willen voor u even de verschillende soorten folie overlopen, alsook de voor- en nadelen.

Raamfolie komt in veel verschillende soorten voor. Wij maken hier het onderscheid tussen negen soorten folie, al kan dit aantal variëren naargelang de interpretatie of de fabrikant van de raamfolie.

  1. Warmtewerende folie heeft als specifieke functie de warmte van buiten ook daadwerkelijk buiten te houden. Dit komt vooral van pas bij grote glasoppervlakten. Glas laat vrij gemakkelijk warmte en zonlicht door en dit kan tot een serre-effect leiden. Deze soort folie kan dat serre-effect in zekere mate beperken.
  2. Zonwerende folie houdt voornamelijk sterke zonnestralen tegen die voor vervelende reflecties kunnen zorgen op beeldschermen, zoals die van bijvoorbeeld uw computer of uw televisie.
  3. Isolerende folie verschilt van warmtewerende folie doordat deze folie de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen houdt. Het werkt dus beter isolerend, net zoals de naam het laat vermoeden. Sommige fabrikanten beweren dat isolerende folie uw glas kan opwaarderen van bijvoorbeeld enkel naar dubbel glas, maar daar durven wij toch vragen bij stellen. U zal zeker wel een verschil opmerken, maar of dit verschil echt vergelijkbaar is met het vervangen van de beglazing van uw kozijnen…
  4. Een vierde soort is UV-werende folie. Ook hier spreekt de naam voor zich: deze folie houdt een groot deel van de Uv-stralen tegen. Dit is vooral nuttig bij bijvoorbeeld etalages, aangezien Uv-stralen de kleuren van producten kunnen aantasten door ze te laten verbleken. Het materiaal zelf kan eveneens aangetast worden en door teveel zonlicht broos en kwetsbaar worden.
  5. Inbraakwerende en/of veiligheidsfolies vertrekken vanuit hetzelfde principe, maar verschillen in doel. Deze folies maken het moeilijk om door het glas heen te komen of te vallen. Ze zijn erg taai en houden de stukken glas bij elkaar als het glas breekt. Het is dus inbraakwerend, omdat het ongewenste individuen langer buiten houdt en het is veilig omdat bij huiselijke ongelukjes de kans op letsels veel kleiner is.

    Deze folies vormen echter weer geen volwaardig alternatief voor gelaagd glas!
  6. Raamfolie kan ook decoratief zijn. Hier kan opnieuw een onderscheid gemaakt worden tussen privégebruik, zoals bijvoorbeeld een gezandstraald motief voor het glas van uw voordeur. Bedrijven kunnen decoratieve folie gebruiken om het eigen logo weer te geven op de kozijnen en deuren van de werkplek en gekleurde folie kan eveneens als decoratief beschouwd worden. Zo kunnen glazen panelen of tussenschotten in een kantoor of woning aangepast worden aan het kleurschema van het interieur.
  7. Een zevende type folie is anti-condensfolie. De naam is vrij duidelijk: deze folie beperkt de condens op ramen. Veelal wordt dit gebruikt voor etalageramen, glazen diepvriesdeuren of spiegels. Vooral in de badkamer kan dit van pas komen bij particulier gebruik.
  8. Kunnen uw buren in uw badkamer binnenkijken? Door het vocht en de warmte zijn gordijnen niet echt een oplossing. Privacyfolie kan het in dit geval wel zijn. Meestal zorgt de melkwitte, matte afwerking ervoor dat binnenkijken niet mogelijk is, maar de lichtinval toch niet te zeer beperkt wordt.
  9. Spiegelfolie is de laatste soort folie die we u willen toelichten, al vertoont deze enige gelijkenissen met bovenstaande privacyfolie. Spiegelfolie maakt enige vorm van inkijk onmogelijk als het buitenlicht sterker is dan het licht binnen in het kantoor of eventuele woning. Overdag kan u dus buiten kijken zonder afgeleid te worden door nieuwsgierige blikken van buitenaf. ’s Avonds keert de situatie om: doet u het licht binnen aan terwijl het buiten donker is, dan kan men van buiten uit wel alles binnen zien. De folie reflecteert het licht van binnen terug naar u toe, dus u ziet niet meer wat er zich buiten afspeelt.

Folie kan een goede keuze zijn als u slechts kleine veranderingen wilt aanbrengen en daardoor niet tot grote aankopen wilt overgaan. Wilt u een persoonlijke toets toevoegen aan uw kozijnen en deuren, maar wilt u ze daarom niet volledig vervangen, dan biedt decoratieve folie bijvoorbeeld inderdaad een goed alternatief.

Heeft u uw kozijnen nog niet zo lang geleden laten vervangen of wilt u er slechts enkele behandelen tegen te intens zonlicht en warmte? Dan kan folie hier ook weer een oplossing bieden.

Denkt u uw kozijnen op te waarderen van enkel naar http://www.belisol.nl/glas-kunststof-kozijnenhttp://www.belisol.nl/glas-kunststof-kozijnen door middel van raamfolie? Dan moeten we u toch teleurstellen. De investering zal u allesbehalve hetzelfde rendement bezorgen als het volledig vervangen van uw kozijnen of uw beglazing.

Bij aankoop van kozijnen en deuren, kunnen onze Belisol vakmensen u ook bijstaan in de juiste keuze van de beglazing. Wij leveren deuren met glasinzet, met gezandstraalde motieven, met glas-in-lood, enz. Voor uw kozijnen begeleiden wij u eveneens in het bepalen van de doeleinden van het glas: warmtewerend, zonwerend, gelaagd glas met inbraakwerende en/of veiligheidsfunctie.
> Belisol verkoopt geen raamfolie.

U kan hier een verkooppunt bij u in de buurt vinden of u vraagt hier dat wij contact met u opnemen om verdere vragen te beantwoorden.

Belisol magazine

Vraag nu gratis uw exemplaar aan!

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren.

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie