Woningen met een energielabel: waar moet u op letten?

Als u een woning gaat kopen of verkopen, dan komt u tijdens het proces vast en zeker het energielabel tegen. Dit document verschaft informatie over de energiezuinigheid van een woning.

Wat is een energielabel?

Een energielabel handelt over het isolerend vermogen van de muren, het dak, de kozijnen, enz., maar ook over de installaties voor de nutsvoorzieningen, zoals de verwarmingsketel, de waterleidingen en andere. Het is 10 jaar geldig.

Enkel een gecertificeerd adviseur mag een energielabel opstellen. Op het document kan u verschillende gegevens terugvinden:

 1. De energielabelklasse van de woning, gaande van A tot G
  A staat voor een zeer energiezuinige woning. Bij G moeten er nog heel wat maatregelen getroffen worden.
 2. De vermelding van het type woning
  Een rijwoning, een vrijstaande woning, een appartement, …
 3. De gegevens van de energieadviseur
 4. Het jaarlijks energiegebruik van woning
  Dit moet u zeker niet als meer dan een richtlijn beschouwen, aangezien het cijfer geen rekening houdt met uw energieverbruik en het aantal gezinsleden.

Het energielabel is in principe verplicht, maar als u in de hoedanigheid van koper optreedt, kan u best zelf naar het label vragen voor u een handtekening plaatst. Het is namelijk zo dat de notaris een woningoverdracht niet kan stilleggen als het energielabel niet werd afgeleverd.

Kozijnen vervangen

Het energielabel kan ook een hulpmiddel zijn bij de onderhandelingen voor de koop van een huis. Is de energiezuinigheid niet al te best, dan kan de vraagprijs heel wat naar omlaag gehaald worden.

Kozijnen met enkel glas zullen bijvoorbeeld vervangen moeten worden. Die investering kan u misschien wel laten aftrekken van de prijs van de woning. Anderzijds stimuleert het een verkoper om de nodige maatregelen te treffen, vooraleer hij de huizenmarkt opgaat.

Bent u reeds eigenaar en wilt u uw eigen woning onder handen nemen, dan bent u beter af met maatwerkadvies. Daarbij weet u welke energiebesparende maatregelen u kan treffen. Ook krijgt u een overzicht van de vermoedelijke onkosten en de terugverdientijd van deze investeringen.

Bronnen:
Energielabel
Milieu Centraal

Belisol magazine

Vraag nu gratis uw exemplaar aan!

Blijf op de hoogte van onze nieuwigheden en laat ons u inspireren.

Gratis magazine

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

 • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
 • Professioneel advies en perfecte opmeting
 • Vakkundige montage en nette afwerking
 • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie