Zo onderhoudt u uw houten kozijnen van Belisol

Zo onderhoudt u houten kozijnen

Houten kozijnen zijn weer aan een opmars bezig in nieuwe woningen en bij verbouwingen. Dat heeft alles te maken met nieuwe technieken die hout nog beter beschermen, waardoor u er steeds minder onderhoud aan heeft. Toch zijn ze niet helemaal onderhoudsvrij. Onze experts vertellen u er meer over.

Alle houten kozijnen van Belisol krijgen een sterke bescherming tegen UV-straling, vocht, insecten en extreme weersomstandigheden. Voordat we het hout verwerken, behandelen we het in een geavanceerde spuitinstallatie. Daarin worden ze tot in de kleinste hoekjes geïmpregneerd met een milieuvriendelijk beschermingsproduct.

Daarna veranderen we de structuur van het hout door het gecontroleerd te verhitten. Zo maken we uw kozijnen veel stabieler, duurzamer en bestendig tegen rot. En dat zonder de natuurlijke look te veranderen.

Deze technieken zorgen ervoor dat de kozijnen jarenlang beschermd zijn. In die periode hoeft u er niets aan te doen. Na deze periode is er wel onderhoud nodig, zoals een keer opnieuw verven. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. We leggen het u stap voor stap uit

Houten kozijnen schilderen: de voorbereiding

U kunt uw kozijnen het best schilderen als het buiten niet te nat, niet te warm en niet te koud is. Een temperatuur tussen de 10°C en 20°C is ideaal. Schilder nooit in de volle zon, want dan droogt uw verf te snel. Ook als het mistig is of als er dauw op het hout zit, moet u niet gaan schilderen.

Ontvet het hout eerst met een oplossing van 10% ammoniak en 90% water. Laat het goed drogen. Schuur het hout daarna licht op. Is uw hout nog nieuw? Gebruik een schuurpapier met een korrel tussen de P80 en P120, die u bij elke bouwmarkt kunt kopen. Schuur altijd in de richting van de houtvezels voor het mooiste resultaat.

Als de verflaag al afbladdert, moet u die hele laag verwijderen. Die laag moet ook helemaal weg als u wilt overgaan van een dekkende verflaag naar een transparante afwerking. Gebruik een kleine schuurmachine waarmee u in de hoekjes kunt komen of een verfafbrander. Een afbijtmiddel werkt ook goed, maar draag in dat geval altijd beschermende kleding en stevige (latex) handschoenen. Komt u spijkergaten of spleten tegen? Vul ze met een elastische voegkit op acrylbasis of een houtvulmiddel voor buiten. Schuur na het vullen en drogen nog licht op. Daarna verwijdert u het stof met een handborstel.

Plak de muren, klinken en scharnieren af met afscheurbare afplaktape. Dek tevens de vensterbank en eventuele klinkers of tegels af met karton of plastic folie.

Houten kozijnen lakken

Als u de vorige verflaag helemaal heeft verwijderd en u wilt een nieuwe dekkende kleur aanbrengen, begint u met een laag primer. Die verzadigt het hout, waardoor u de lak straks makkelijker kunt aanbrengen. Laat de primer drogen. Schuur lichtjes op en breng een eerste laag lak aan met een platte zachte borstel. Laat de lak 24 uur drogen, schuur opnieuw lichtjes op en breng een tweede laag aan. Verwijder de tape voordat de laatste laag droog is.

Houten kozijnen oliën

Roer de olie goed om. Verdun de eerste laag volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdunde olie trekt beter in het hout. Breng de olie aan met een verfkwast of een verfrol. Wrijf de olie er daarna goed in met een spons of een doek. Dat doet u tot u merkt dat het hout geen olie meer opneemt. Dit kan even duren.

Laat de eerste laag goed drogen. Nu brengt u een tweede laag aan die u niet verdunt. Als u daarmee klaar bent, veegt u alle olieresten weg met een doek. Maak nu een mengsel van 1 deel zeep op 40 delen water en wrijf daarmee uw kozijn in. Dat zorgt voor een optimale bescherming.

Houten kozijnen vernissen

Roer het vernis goed om en breng de eerste laag aan met een zachte platte borstel. Werk altijd in de richting van de houtvezels. Breng een tweede laag aan en - als de handleiding van de vernis dat aanbeveelt - een derde laag. Verwijder de afplaktape voor de laatste laag droog is.

Houten kozijnen schoonmaken

Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat houten kozijnen krimpen en uitzetten. Daardoor kunnen openingen ontstaan waar vuil tussen komt te zitten. Maak daarom uw houten kozijnen minimaal 1 keer per jaar schoon. Gebruik lauwwarm water, een zachte doek of een spons en een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen middelen met bijtende stoffen.

Houten kozijnen en kitwerk

Hout krimpt en zet uit als de temperatuur schommelt. Dat heet ‘werken’. De producten waarmee u schoonmaakt en de positie van uw raam ten opzichte van de zon en regen kunnen dat ‘werken’ versterken. Ook de kit in de kozijnen kan daar last van hebben. In het slechtste geval moet u een of twee keer tijdens de levensduur van uw kozijnen de kit vervangen. Onze gespecialiseerde Belisol technici helpen u graag bij het vervangen van de kit.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie