Ga verder naar de inhoud

Bedankt voor uw aanvraag bij Belisol. Hoe bereid u zich nu best voor op het gesprek met een van onze Belisol-adviseurs? Stel u de vraag waarom u uw oude kozijnen wilt vervangen. Zijn ze niet mooi of niet veilig? Of heb u nog steeds enkele beglazing? Zijn ze makkelijk in onderhoud? Of isoleren ze niet goed tegen koude en geluid?

Om het makkelijk voor u te maken, hebben we deze checklist gemaakt, met een aantal aandachtspunten die u zullen helpen de juiste keuzes te maken voor uw nieuwe kozijnen of deuren.

  • Het esthetische: welke kleur ziet u graag voor uw kozijnen? Gaat u eerder voor een moderne look of voor een klassiek uiterlijk? Wilt u kozijnen uit kunststof, aluminium of toch liever hout?
  • De indeling en draairichting: een kiepraap, draairaam, draai-kiepraam, schuifpui, guillotineraam … Kortom: er is heel veel keuze. Moeten alle kozijnen open kunnen? Of is kipstand voldoende voor in de kinderkamers bijvoorbeeld? In welke richting wilt u dat ze opengaan? Kiest u voor een linkse of rechtse draairichting? Hou daarbij steeds rekening met kasten of muren die eventueel in de weg kunnen staan.
  • Het onderhoud: hoe onderhoudsvriendelijk moeten uw nieuwe kozijnen en deuren zijn? Kozijnen in kunststof en aluminium zijn van nature onderhoudsvriendelijker dan houten kozijnen . Aluminium en kunststof kozijnen hoeft u nooit te schuren, verven, vernissen of lakken terwijl dat bij houten kozijnen wel af en toe moet gebeuren. De moderne, ecologisch verantwoorde spuittechnieken zorgen er nu wel voor dat uw houten kozijnen minder onderhoud vragen.
  • De isolerende waarde: is de thermische isolatiewaarde van het kozijn en het glas belangrijk? Mag het een standaard isolatiewaarde hebben? Moet er nagedacht worden over geluidsisolatie?
  • De binnenafwerking: denk na over het resultaat aan de binnenkant. Moet er bepleisterd worden of wilt u een omkasting met elegante kunststof lijsten in de kleur van uw kozijnen? Hebt u liever MDF-lijsten die u achteraf kan schilderen in de gewenste kleur? Wenst u binnen een tablet? Moeten er gordijnkasten voorzien worden?
  • De zonwering: Hoeveel zon wilt u buiten houden? Buitenzonwering is het meest efficiënt. Met rolluiken, externe shutters, lamellen of screens kan u 85 tot 95 % van de zonnewarmte buitensluiten. Zowel voor binnen- als buitenzonwering hebben we een uitgebreid aanbod.
  • De veiligheid: opengaande kozijnen en deuren blijven de gevoeligste punten voor inbraak. Alleen langs die plekken en de garagepoort kan een inbreker de woning betreden. Het is dus belangrijk om dit in acht te nemen bij het plaatsen van nieuwe kozijnen . Wilt u inbraakvertragende profielsystemen of inbraakvertragend glas? Ook veiligheidsbeslag en aangepaste cilindersloten helpen u al op weg. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw veiligheid te verhogen.
  • De ventilatie: de EPB-regelgeving die sinds januari 2006 van kracht is, verplicht de ventilatie in huis. Kiest u voor een natuurlijke ventilatie (systeem A) of voor een deels mechanische ventilatie (systeem C), dan moet u ventilatieroosters in de kozijnen van de droge leefruimten (living, slaapkamers, bureau ...) voorzien. Het is belangrijk om rekening te houden met ventilatie want de bijhorende roosters beïnvloeden de afmetingen van de kozijnen en/of van het glas. We bekijken samen wat het beste aansluit bij uw noden.
  • Het beslag: het beslag is samengesteld uit de zichtbare en onzichtbare gedeelten van het sluitsysteem van kozijnen en deuren, m.a.w. scharnieren, sloten, klinken en grepen. Ze bepalen mee de look van het uiteindelijke resultaat. Kiest u voor verborgen of ‘onzichtbaar’ beslag zodat de scharnieren (bijna) volledig worden ingewerkt in het profielsysteem? Ook de klinken kunnen daarbij vervangen worden door grepen die in het profiel zijn ingewerkt. Of kiest u voor het zichtbare beslag?
  • De voordeur: wilt u een beglaasde deur? De beglaasde deuren laten toe om creatief te zijn in het glas: van volledig doorzichtig tot ondoorzichtig, gekleurd of niet, met of zonder motief. Of toch liever een gesloten deur? Ook daarvoor zijn er vandaag heel wat mogelijkheden om eigen accenten te leggen. Dat begint al bij de panelen die een moderne of een klassiek look kunnen hebben, met rechte of gebogen lijnen en al dan niet glasvulling hebben.
  • De beglazing; gaat uw voorkeur uit naar dubbele of driedubbele beglazing? Vergeet niet dat er daarnaast nog tal van opties zijn. Zonwerende beglazing, bijvoorbeeld, is half transparant. Zo wordt het licht doorgelaten, maar vermijd u inkijk. Het zonwerende glas bestaat ook in verwarmende of zelfreinigende uitvoering. Daarnaast vermindert veiligheidsglas de kans op inbraak aanzienlijk, maar dat kost dan weer meer. Hoogrendementsglas is een bijzondere vorm van dubbele beglazing. Tussen de twee glasbladen zit een onzichtbare coating die warmte reflecteert dat dus ideaal is om te isoleren.
  • Het budget: bepaal voor uzelf het maximale budget dat u wil spenderen om het gewenste resultaat te behalen.

Aan de hand van deze eigenschappen kan u een lijst met voor- en nadelen opstellen van de gekende materialen. Zo streven we samen naar een keuze die het best past bij de stijl van uw woning, de technische vereisten en uw budget.

U kan meer inspiratie opdoen in uw buurt en foto’s nemen van kozijnen en deuren die u mooi vindt.

Wij kijken alvast uit naar de eerste kennismaking!