Energie besparen

5 tips om energie te besparen

Duurzaam wonen begint bij kleine (gedrags)aanpassingen in huis. Dat kan gaan van elektriciteit besparen bij het dagelijks gebruik tot het investeren in groene energie. Door deze tips houdt u meer rekening met het milieu en merkt u al meteen een verschil op uw energiefactuur.

1. Kies energiezuininge toestellen

Een gezin met 1 kind verbruikt jaarlijks gemiddeld 4.000 kWh elektriciteit in huis, goed voor ongeveer 900 euro. Besparen is de boodschap. Kies om te beginnen een efficiënte (water-)verwarmingsinstallatie en vervang energieverslindende lampen en huishoudtoestellen.

Let ook op de labels bij de aankoop van toestellen om te wassen of drogen. Het A+++-label scoort natuurlijk het best.

2. Verbruik minder water

De wasmachine laten draaien, poetsen, het toilet doorspoelen, douchen … We verbruiken met zijn allen bijzonder veel water. Douch korter, laat de kraan niet lopen en gebruik een spaarknop op het toilet zijn drie gangbare tips.

Ook een aanrader zijn thermostatische kranen of een waterbesparende douchekop. Deze verbruikt 40% minder water en energie dan een gewone douchekop. Het producerende warmwatertoestel staat ook best zo kort mogelijk bij de kraan. Zo bespaart u ook energie.

3. Check of u groene stroom heeft

Twee derde van de huishoudens in Nederland hebben groene stroom, of alleszins op papier. Benieuwd of uw geleverde stroom groen is? Gebruik dan de groene stroom checker van Hier (https://hier.nu/hier/pagina/groene-stroom-tool). De tool maakt onderscheid tussen groene stroom, voornamelijk van Nederlandse bodem en grijze stroom, die groen wordt gemaakt door certificaten.

4. Laat de verlichting niet aan

Een niet te onderschatten deel van elektriciteit gaat op aan verlichting. De energievretende lampen zijn intussen al uit de winkelrekken verdwenen. Vandaag zijn het TL, LED en het nieuwe OLED die het licht doen branden. Dimbare verlichting en bewegingssensoren doen het verbruik nog verminderen.

En onthoud ook: de zuinigste lamp is de gedoofde lamp.

5. Wek zelf groene energie op

Uiteraard is het niet in alle woningen mogelijk energieverbruik uit te sluiten. Zelf energie opwekken om te besparen, is dan de oplossing. Welke energie-opwekkers bestaan er eigenlijk?

  • Warmtepompen worden voornamelijk toegepast in woningen met een lage warmtebehoefte en is vooral handig bij vloerverwarming.
  • Met een zonneboiler kunt u 50 tot 60% van uw jaarlijkse warmwaterbehoefte uit de zon halen om sanitair warm water te produceren.
  • Zonnepanelen wekken elektriciteit op, gemiddeld 900 kWh per jaar .
  • Een houtpelletketel levert volledig automatisch de warmte voor de centrale verwarming.

Benieuwd naar meer? Bekijk dan zeker ook eens onze tips voor duurzaam wonen!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie