Belisol steunt microfinanciering in Ethiopië

Via Ondernemers voor Ondernemers steunt Belisol in Ethiopië een microfinancieringsproject in beheer van de ngo SOS Faim. De lokale partner SFPI biedt er financiële diensten aan voor de allerarmsten, in het bijzonder vrouwen.

Anbessie Chaka, directeur van de microfinancieringsorganisatie SFPI, bespreekt met ons de uitdagingen van de organisatie die hij leidt: "Als microfinancieringsorganisatie (MFI) streven we niet alleen rentabiliteit na maar ook een sociaal doel door kwetsbare mensen aangepaste financiële diensten aan te bieden."

Wat zijn vandaag de belangrijkste uitdagingen voor uw MFI?

“Voor alle ondernemingen is teammanagement een permanente uitdaging. Wat de microfinanciering betreft, is de door het personeel op het terrein gespeelde rol van essentieel belang: het zijn de kredietadviseurs die met de cliënten in contact staan. Bijgevolg is het bijzonder belangrijk dat ze een goed imago uitstralen. Het is ook van essentieel belang dat ze zorgen voor een effectieve opvolging van de kredieten om de best mogelijke terugbetalingsresultaten te verzekeren. Bij SFPI hebben we een systeem geïmplementeerd voor de motivering van de teams waarin zowel individuele prestaties als de prestaties van de teams op agentschapniveau worden gecombineerd.

Hiernaast zijn we momenteel bezig met het vergroten van onze financiële middelen, door een beroep te doen op spaargelden. Wat ons aanbod betreft, blijven we nieuwe benaderingen ontwikkelen zoals kredietproducten op maat van jongeren of financieringsoplossingen voor voorzieningen op het vlak van hernieuwbare energie voor plattelandshuishoudens.”

Kan u ons kort even uitleggen wat de sociale prestaties inhouden?

“Jarenlang waren de spelers in de sector van de microfinanciering ervan overtuigd dat de belangrijkste factor in het succes en de leefbaarheid van de sector de financiële prestaties van de microfinancieringsorganisaties waren. Microfinanciering werd sinds het ontstaan van de sector beschouwd als een instrument om de armoede in de wereld te bestrijden, waardoor de sociale impact een uitgemaakte zaak leek. Sinds een tiental jaren werden er echter indicatoren en instrumenten ontwikkeld om de sociale prestaties te meten om MFI's te helpen bij het opnieuw uitdenken van hun benadering van microfinanciering. Deze analyse- en opvolgingstools helpen ons bij het regelmatig in vraag stellen van verschillende aspecten van de sociale prestaties zoals de plaats van de cliënten in het kredietverleningsproces, onze inningpraktijken of bijvoorbeeld het HR-management.”

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie