Kozijnen renoveren van een ambassadeurswoning

De Belgische hoofdstad barst van de ambassades en ambassadeurswoningen. We trokken naar een prachtig stukje Monaco in Ukkel om er de houten kozijnen van de ambassadeur te vervangen.

Statige villa

Op enkele kilometers van de Brusselse binnenstad, doet weinig in deze woning vermoeden dat we in België zijn. Deze prachtige villa doet dienst als ambassadeurswoning. De vele foto’s van het vorstenhuis, schitterende lichtinval en zuidelijk ingerichte tuin dragen bij tot de internationale en prestigieuze allure van de ambassadeurswoning.

Van buitenaf oogt het huis statig en uitnodigend en zodra we door de grote witte voordeur stappen – het pronkstuk – verwelkomt het interieur ons met een soortgelijk contrast. Modern wit en antieke decoratie vloeien naadloos in elkaar over en echt elk stuk kreeg een doordacht uitgekozen bestemming.


Een ‘oui’ van Monaco

“2 à 3 jaar geleden kregen we een offerteaanvraag van de vorige ambassadeur die in de woning verbleef”, zegt Didier de Martelaere van Belisol Ukkel. ”Hij was de 4e achtereenvolgende ambassadeur van Monaco die hier verbleef en de kozijnen waren aan vervanging toe.”

“Logisch”, vervolgt Didier, “want de kozijnen met enkel glas isoleerden zeer slecht.” De 1e offerteaanvraag betrof alleen de bovenste verdieping.

“Zoals de procedure dat voorschrijft, vroeg het vorstendom Monaco een offerte aan 3 verschillende partijen. Na een persoonlijk gesprek met de ambassadeur in onze vestiging waar we de wensen tot in de puntjes bespraken, zoals bij elke klant, kregen we van Monaco het nodige vertrouwen.”

Naar de doorslaggevende reden is het natuurlijk gissen, maar Didier meent dat naast de prijs en kwaliteit ook de naam een rol speelt. “Belisol is een bekend merk met veel filialen. Dat was volgens mij ook bepalend voor hun keuze.”

Houten kozijnen met hoogrendementsglas

Gezien de isolatievraag, ging de voorkeur uit naar dubbel glas met een Ug-waarde van 1,1. Deze hoogrendementsbeglazing isoleert 2 tot 3 keer beter dan normaal dubbel glas. Verder koos Monaco voor houten kozijnen met kruisverdeling, bijna een exacte kopie van de originele kozijnen.


“Het authentieke karakter van de woning respecteren, maar dan wel met ramen die aan de isolatienormen voldoen, dat was het doel.” Extra handig bij nieuwe houten kozijnen is dat u ze al in de fabriek kunt laten schilderen met de lakverf naar keuze, meteen goed voor 10 jaar.


Renovatieronde 2: de benedenverdieping

Vorig jaar was het tijd om de nieuwe imposante voordeur, 8 balkondeuren en 3 andere deuren op de gelijkvloerse verdieping aan te pakken. Gelaagd glas zorgt hier voor minder geluidsoverlast en meer veiligheid doordat inbrekers minder snel binnen komen.


De werken vereisten flink wat technische hoogstandjes. “De grootste uitdaging voor onze installateurs was werken rond het houtwerk, dat de binnenmuren van de woning vrijwel helemaal omgeeft. Ook beneden moesten de balkondeuren en deuren een exacte kopie zijn van het origineel: stijl, kleuren en inclusief alle details.”


“We imiteerden alle originele elementen, denk maar aan de extra panelen voor meer reliëf onderaan de grote, statische balkondeuren”, vervolgt Didier. “We behielden ook de luiken en traditionele klinken van de woning, maar zorgden wel voor nieuwe sponningen en kozijnsystemen. De kozijnen kunnen nu ook op kiepstand geplaatst worden.”

Des te beter we in detail de balkondeuren en deuren bekijken, des te moeilijker wordt het om te achterhalen wat er authentiek is en wat nieuw. Alles vloeit naadloos in elkaar over, ook in combinatie met het interieur.


De entree van een (zonne)koning

Het grote pronkstuk is de voordeur. In eerste instantie door de gigantische omvang, maar ook door de afwerking met 2 gezichten. “Aan de buitenkant is de voordeur vlak met behoud van het ijzeren decoratiestuk, aan de binnenkant werkten we met gekruist hout én spiegels, net zoals de binnendeuren. Zo’n totaal verschillende afwerking is best uniek en geen eenvoudige klus”, aldus Didier.

Ook de zon boven de voordeur is geen standaardwerk. “Normaal werken we voor het uitsnijden van gebogen ramen met mathematische modellen. We meten dan de lengte, de hoogte en de graden van de cirkel en maken op basis van die 3 elementen onze berekeningen.

Bij deze voordeur zit het anders, want dit is geen boog met een wiskundige structuur. In dat geval tekenen we de afmetingen over en sturen we een mal met dezelfde afmetingen naar de fabriek, die er dan mee aan de slag gaat voor het uitsnijden van het raam.” En zo past het nieuwe perfect in het oude, ook in deze woning.

De renovatie van de ramen in detail:

  • Houten kozijnen
  • Klassieke model
  • Wit (RAL 9010)
  • Hoogrendementsglas (Ug 1,1)
  • Gelaagd glas op bovenverdieping

Bekijk onze referenties en doe nog meer inspiratie op!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie