Nieuw gevelaanzicht voor monumentaal pand in Leiden

Leiden wordt vaak bestempeld als één groot openluchtmuseum. De gemeente telt bijna 2800 monumenten, van hofjes en molens tot kerken of stadspoorten. Eén van die monumenten is een bijzonder pand aan de Uiterstegracht dat in 7 appartementen is opgedeeld, verenigd in een Vereniging van Eigenaren. De klassieke houten kozijnen waren echter toe aan een grondige renovatie. Een kolfje naar de hand van Belisol Leiden, dat met nieuwe aluminium kozijnen het wooncomfort in de appartementen aanzienlijk heeft verbeterd, problemen met luchtvochtigheid heeft opgelost, maar de klassieke monumentale look heeft behouden.

Het pand aan de Uiterstegracht, een voormalig pakhuis, had twee jaar terug nog klassieke houten schuiframen met enkel glas die zich in slechte staat bevonden. Het gevolg was overlast voor de bewoners van de appartementen: slechte isolatie, vochtproblemen, tocht en warmteverlies. Mede-eigenaar Cees Ahsmann nam namens de Vereniging van Eigenaren een architect in de arm en informeerde bij de monumentencommissie van de gemeente Leiden naar de mogelijkheden. Ahsmann: “We botsten steevast op een afkeuring, tot drie keer toe. We zijn vervolgens de stad ingegaan en hebben foto’s gemaakt van gelijkaardige panden met dubbelglas en ventilatie. Uiteindelijk kregen we goedkeuring, met als voorwaarde dat we aluminium kozijnen zouden plaatsen.”

Unicum

Rob Hauwert, eigenaar van Belisol Leiden, bestempelt de goedgekeurde vergunningsaanvraag als een unicum. “Een hele uitdaging, aangezien de gemeente haar eisen zeer streng en secuur beheert om de sfeer van de stad te behouden. Omdat het gevelaanzicht van het pand zou veranderen, hebben de eigenaars heel wat gesprekken gevoerd met de monumentencommissie. Uiteindelijk stemde de commissie in met de wijzigingen aan het pand. Heel bijzonder, want voorheen had de gemeente nog geen enkele gelijkaardige vergunningsaanvraag goedgekeurd.”

Onderhoudsvriendelijke kozijnen

Vervolgens kregen Rob en zijn collega’s bij Belisol Leiden de opdracht van Cees Ahsmann om de kozijnen en de vier dakkapellen te vervangen. “De opdracht van de eigenaars was duidelijk: verduurzaam het pand met onderhoudsvriendelijke kozijnen zodat we de appartementen opnieuw hoogwaardig kunnen bewonen. Energielabel A en een goede ventilatie waren een must”, vertelt Hauwert. “Ik toonde hen de mogelijkheden, zowel op het vlak van kunststof als aluminium profielen. De voorkeur voor thermisch geïsoleerd aluminium was meteen duidelijk. De keuze viel uiteindelijk op donkergrijze aluminium ramen in staallook die de oude houten schuiframen zouden vervangen.”

Pakhuisstijl

Met de goedkeuring van de monumentencommissie is Belisol Leiden in september 2020 aan de slag gegaan. Ze vervingen 32 oude kozijnen en vernieuwden de 4 dakkapellen in klassieke stijl. “Het staat heel erg mooi en de opzet is geslaagd”, vindt Hauwert. “Het pand straalt een pakhuisstijl uit. Maar naast het esthetische aspect hebben we ook aangetoond dat we qua energiebesparing het verschil gemaakt hebben. Het wooncomfort van de appartementen is sterk verbeterd en aangenaam. Kortom, tevreden eigenaars en tevreden bewoners: een project waar we met trots op terugkijken hier bij Belisol Leiden.” Ook Ahsmann blikt tevreden terug op het renovatietraject. “Plezierig advies en snelle en begrijpelijke offertes maakten het aangenaam samenwerken met Belisol Leiden.”

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie