Ventileren en verluchten, ook in de winter

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd tegen weer en wind, perfect luchtdicht gemaakt. Fantastisch, maar daarbij zien we soms één punt over het hoofd: ventilatie

Waarom verluchten en ventileren?

Goede ventilatie heeft vele voordelen voor uw woning en uw eigen gezondheid. U vermijdt er schimmel- en vochtproblemen, evenals muffe geurtjes mee. Daarnaast wordt de verse lucht ook efficiënter verwarmd.

Er bestaan verschillende opties voor ventilatiesystemen. Een overzicht:

Systeem A: Natuurlijke aan- en afvoer van lucht

In oude huizen gebeurt de luchtaanvoer vanzelf via kieren of verluchtingsroosters in de kozijnen en deuren. Zelf regelmatig verluchten door de kozijnen een kwartiertje open te zetten, helpt altijd. Via regelbare roosters kan de bevuilde of vochtige lucht door afvoerbuizen naar buiten. Dat is vooral van belang in vochtige ruimtes zoals keuken, wasplaats, badkamer, toilet of kelder.

Systeem A is goedkoop want u heeft geen toestel, geen elektriciteitsverbruik en weinig onderhoud. Toch zijn er vele nadelen: u kunt de aan- en afvoer van lucht niet zelf regelen en u kunt hinder ondervinden van geluid, wind en koude. En bovenal: bij nieuwbouw of verbouwingen moet u minimum systeem B installeren.

Systeem B: Elektrische luchtaanvoer, natuurlijke luchtafvoer

Via een elektrische ventilator wordt er buitenlucht aangevoerd. De luchtafvoer gebeurt op natuurlijke wijze. Dit ventilatiesysteem wordt echter amper toegepast.

Systeem C: Natuurlijke luchtaanvoer, elektrische luchtafvoer

De lucht komt op natuurlijke wijze binnen via roosters in vensters of muren. Via een elektrische ventilator kan de vervuilde lucht weer afgevoerd worden, met een vooraf ingesteld afvoerdebiet.

Systeem C+: Natuurlijke aanvoer via roosters, zelfmodulerende afvoerroosters

Op natuurlijke wijze komt de buitenlucht binnen via zelfregelende toevoerroosters. De lucht wordt weer afgevoerd door zelfmodulerende afvoerroosters op basis van CO2-meting en vochtdetectie.

U ventileert met het ventilatiesysteem C+ veel beter dan met systeem A en het is goedkoper dan systeem D. Uw elektriciteitsverbruik zal er echter wel door stijgen.

Systeem D: Volledig mechanisch ventilatiesysteem

Een volledig mechanisch systeem werkt met 2 elektrische ventilatoren, 1 voor luchtaanvoer en 1 voor luchtafvoer. Eventueel kunt u een warmtewisselaar voorzien die de aangevoerde lucht opwarmt met de warmte van de afgevoerde lucht. Ook filters voor bijvoorbeeld pollen zijn mogelijk.

Nadelen? De kostprijs ligt hoger: tussen € 3.000 en € 5.000 tegenover ca. € 1.500 voor systeem B of C. Ook verbruikt u meer elektriciteit en moet het ventilatiesysteem regelmatig worden onderhouden.

Kozijnen vervangen en tegelijk ventileren

Gaat u uw kozijnen vervangen, dan is dat het moment om ook een ventilatiesysteem te installeren.

1) Een discreet rooster bovenop het kozijn in dezelfde kleur als het profiel. Dit kunt manueel open en dicht zetten. Het is de meest esthetische oplossing. Vraag informatie bij Belisol!

2) Een verluchtingsrooster van zo’n 5 cm hoog boven of onder in het kozijn met manuele bediening. Het glas is dan 5 cm kleiner dan het kozijn, wat zorgt voor iets minder zicht en licht. Dit is niet de meest elegante oplossing, zeker niet in een strakke, eigentijdse woning.

Advies nodig over ventilatiesystemen via kozijnen en deuren? Neem contact op met Belisol!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie