Condens ramen

“Waarom beslaan onze ramen?” Zo lost u dat op!

U heeft thuis dubbel glas in de kozijnen en u heeft ’s ochtends condens op de ramen opgemerkt. “Waarom beslaan onze ramen,” vraagt u? Laten we u alvast geruststellen, heel vaak heeft het niets met de kwaliteit van de kozijnen zelf te maken.

Laten we eerst en vooral een onderscheid maken tussen condensatie aan de buitenkant of aan de binnenkant van de kozijnen. Condens aan de buitenkant van de kozijnen kan esthetisch wat minder aangenaam zijn, maar in werkelijkheid is het een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren. De buitenste glasplaat wordt namelijk niet opgewarmd door de warmte van binnen, wat dus ook betekent dat de warmteverliezen naar buiten toe gering zijn. De koude en vochtige lucht van buiten beslaat het glas bij de eerste zonnestralen, maar verdwijnt weer van zodra de buitenste glasplaat mee opgewarmd is.

Heeft u condensatie aan de binnenkant van de kozijnen, dan is dit in de meeste gevallen te wijten aan te weinig ventilatie. Tijdens onze dagdagelijkse activiteiten produceren wij een hoop vocht, door bijvoorbeeld alleen al uit te ademen. De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan. Goed ventileren is dan ook de boodschap! Zet gerust alle ramen en kozijnen wijd open als u ventileert. Zo is een vochtigheidsniveau tussen 40 en 60 % ideaal. Minder dan dit is weer niet goed, omdat dit andere klachten met zich meebrengt: bij droge lucht kan u last krijgen van uw ademhaling, prikkende ogen, droge hoest, enz.

Ventileert u thuis meer dan voldoende? Is de luchtvochtigheid normaal, maar heeft u nog steeds condensatie aan de binnenzijde van uw kozijnen? Als de condens zich slechts op één raam voordoet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een kozijn dat aan vervanging toe is. Door ouderdom of een slechte plaatsing kan het gas tussen de glasplaten ontsnappen, waardoor het isolerende effect verloren gaat. De condensatie ontstaat dan door de koude temperaturen buiten, die meer invloed hebben op beide glasplaten.

Als uw kozijnen aan vervanging toe zijn, dan kunnen de Belisol adviseurs u bijstaan in de juiste keuze voor uw woning. Afhankelijk van de situering van de woning en het belang van bepaalde ruimtes, bent u zeker gebaat bij dubbel glas of ook hoogrendementsglas. Niet alleen wordt condensatie aan de binnenkant van het kozijn door deze beglazing volledig uitgesloten, ook ziet u letterlijk het verschil als de energiefactuur in de bus valt!

Voor meer informatie bent u steeds welkom in één van onze showrooms. Ook kan u online contact met ons opnemen!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie