Gevelbekleding

Sprekende gevels

De keuze van gevelbekleding bepaalt de uitstraling van uw woning. Gaat u voor een meer traditioneel materiaal zoals baksteen of crepi, of kiest u voor een verticale tuin? De ene keuze is al wat onderhoudsvriendelijker dan de andere. Waar u ook rekening mee moet houden, zijn de bouwvoorschriften in uw buurt!

Trends in gevelbekleding

Bent u van plan om uw gevel te vernieuwen of gaat u bouwen? Er zijn tal van originele mogelijkheden om uw gevel te bekleden en er is keuze uit een hele reeks boeiende materialen. Belisol zocht alle mogelijkheden voor u uit.

Baksteen en crepi blijven zeer gewild, maar denk ook eens aan gespoten kurk, architectonisch beton of aan een verticale tuin!

Het kiezen van een gevel die bij u past, is meteen het juiste moment om ook aan isolatie te denken. Zo zit u er meteen warmpjes bij.

Voordat u begint te dromen, is het wel belangrijk om te controleren welke soorten gevelbekleding toegelaten zijn in uw buurt, en met de handige keuzehulptool van Belisol ziet u in één oogopslag welke kozijnen en deuren het beste bij uw nieuwe gevel passen!

Baksteen

Gevels in baksteen zijn het meest populair in ons land. Dit natuurproduct gemaakt van gebakken klei, wordt duurzaam geproduceerd en het gaat minstens 100 jaar mee. Het kleurengamma gaat van wit naar geel, oranje, rood, bruin, grijs tot zwart. Belisol heeft kozijnen en deuren voor elk type steen en elke stijl, welke keuze u ook maakt.

Verlijmde bakstenen zonder voeg zorgen voor een strakke look. Al bestaan er ook holle stenen die worden gevoegd maar die eruit zien alsof ze zijn verlijmd.

Goed om te weten: bij een klassiek gevoegde gevel zijn de voegen goed voor zo’n 30% van de totale oppervlakte. Daar moet u dus zeker op letten bij het kiezen van de kleur!

Foto: www.vandersandengroup.be

Gevelbekleding baksteen

Hout

Houten gevelbekleding is zeker niet nieuw, in Scandinavië zien we ze bijvoorbeeld veel. Bij ons zijn (massief) houten huizen eerder zeldzaam. Wat wel steeds vaker wordt gedaan, is het accentueren van een bepaald deel van een huis met een houten bekleding, bijvoorbeeld bij een aanbouw aan een bestaande woning. Voor een moderne uitstraling kiest u best een strakke aluminium look voor uw raamprofielen, traditioneel werkt u het beste af met hout of kunststof.

Er is keuze uit horizontale of verticale latten die met roestvrije spijkers worden bevestigd op een latwerk tegen de muur, waardoor er een smalle luchtspouw is die voor ventilatie zorgt. Ook houten shingles - platte vierkante plankjes die in laagjes over elkaar worden geplaatst – zorgen voor een originele en natuurlijke uitstraling.

Hout vergrijst, en als u dat niet storend vindt, kunt u dat proces gewoon zijn gang laten gaan. Wilt u de oorspronkelijke kleur bewaren, dan is er een behandeling nodig met olie of beits. Een tip: niet reinigen met de hogedrukreiniger, dat holt de nerven uit.

Gevelbekleding hout

Metaal

Heel apart is een gevel in metaal, met keuze uit zink, koper, roestvrij staal, aluminium of cortenstaal. Erg mooi om een bepaald deel van uw gevel mee te accentueren.


Zink wordt vaak gebruikt voor daken en dakgoten, maar kan ook uw gevel sieren. Het geeft uw huis een strakke, tijdloze look. Het is buigzaam, duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Koper is makkelijk te verwerken, gaat eeuwenlang mee en is volledig recycleerbaar. U heeft er geen onderhoud aan. Daartegenover staat een relatief hoge prijs. Zoals u weet, kan koper prachtig groen uitslaan.

Ook roestvrij staal zorgt voor bijzondere effecten. U heeft de keuze uit mat, glanzend, gepolijst, geparelstraald, geweven of gekleurd. U kunt er ook golvende oppervlaktes mee aankleden.

Aluminium is sterk, licht en roest niet. U heeft er weinig onderhoud aan - enkel schoonhouden - en het gaat makkelijk een mensenleven mee. Terwijl de productie ervan niet milieuvriendelijk is, zijn de recyclagemogelijkheden gelukkig wel toegenomen.

Crépi

Dit is een populaire keuze bij zowel nieuwbouw als renovatie: uw gevel laten inpakken met crépi. Bovendien past elk type raamprofiel bij deze stijl! De toestand van de ondergrond speelt niet zo’n rol, al moet die wel schoongemaakt worden alvorens aan het werk te gaan.

Kunsthars op basis van siliconen is elastischer en minerale of kalkpleister is ademend en meer geschikt voor oudere gebouwen. Er is een zee aan mogelijkheden voor het soort pleister, zoals de korrelgrootte en de kleur.

Een nadeel is dat crépi nogal vatbaar is voor vervuiling. U kunt het om de paar jaar schoonmaken met de hogedrukreiniger afgesteld op 40 bar.

Gevelbekleding pleister

Glas

Een gevel in glas laat het licht maximaal binnenstromen. We zien deze zogenaamde vliesgevels het vaakst bij kantoren. Het kan ook in woningen als blikvanger voor een trappenhal of woonkamer. Deze buitengevel in glas draagt alleen zijn eigen gewicht en vormt geen dragende structuur van het gebouw. Het glas wordt meestal gevat in aluminium profielen, die zeer geschikt zijn voor grotere oppervlakten.

Architectonisch beton

Met beton kunt u uw creativiteit de vrije loop laten. Het kan alle vormen en stijlen aan en komt in vele kleuren en texturen: gepolijst, glad, geëtst, uitgewassen ... Dit duurzaam en brandvast natuurproduct is goedkoper dan natuursteen en wordt mooi gecombineerd met aluminium raamprofielen.

Gevelbekleding architectonisch beton

Kleidakpannen

Een gevel in kleidakpannen is weer eens wat anders. Ze zijn relatief goedkoop omdat ze op grote schaal geproduceerd worden. De levensduur is ongeveer 30 jaar. Dakpan stuk? Die vervangt u gewoon door een nieuwe. Naar onderhoud toe zijn ze eerder gevoelig voor mos.

Foto: Eternit - BLAF Architecten

Gevelbekleding kleidakpannen

Groengevel

Een verticale tuin tegen uw gevel, dat is een ademend stukje groen dat ‘s zomers voor verkoeling zorgt en in de winter als een warme trui rond uw huis zit. Een groene gevel houdt het vochtgehalte op peil, zuivert de lucht en ziet er prachtig uit. Zeker in de stad is het een waardevol stukje natuur.

U heeft een dragende structuur nodig met metalen bakken waarin de planten gaan hechten en groeien, het geeft uw gevel dus extra volume. Een groene gevel vraagt wat onderhoud, twee tot drie keer per jaar is er een snoeibeurt nodig en heeft het lang niet geregend, dan zult u water moeten geven.

Gevelbekleding groengevel

Spuitkurk

Relatief nieuw en origineel in Nederland. Spuitkurk is een mengeling van gespoten natuurlijke kurkkorrels, hars, olie en kleurpigment. Deze elastische coating is licht isolerend, geluiddempend, en waterafstotend.

Het kan zich hechten aan vele soorten ondergrond. Spuitkurk is biologisch afbreekbaar. Het wordt aangebracht in twee of drie dunne lagen waardoor een bestaande structuur, zoals die van bijvoorbeeld bakstenen, zichtbaar blijft.

Foto: www.iso-kurk.be

Gevelbekleding spuitkurk

Wilt u weten welke kozijnen het beste bij uw gevel passen? Maak gebruik van de keuzehulptool!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie