Wonen vandaag en in de toekomst

Al meer dan 40 jaar ontwerpen Jos Cuypers, Bart Smits en Bert Spierings en het team van CS2 Architecten projecten voor woning- en utiliteitsbouw. We spraken met hen over de kunst van het ontwerpen, de huidige trends én hun blik op de toekomst.

CS2 Architecten staat voor professionaliteit, creativiteit, techniek, duurzaamheid… . Het zijn stuk voor stuk thema’s die ze hoog in het vaandel dragen, maar met stip op één staat de opdrachtgever zelf. “Wij moeten vooral de wensen van de klant waarmaken en dan pas aan de ‘kunst’ van het ontwerp denken.”

Budget en duurzaamheid

Een belangrijke vereiste van klanten vandaag de dag is: binnen budget blijven. “De bouwprijzen rijzen de pan uit de laatste tijd. De financiële kant is nog meer dan vroeger een belangrijk punt voor (ver)bouwers en dus ook voor ons.”

Een slimme manier om geld te besparen, zeker op lange termijn, is energiezuinig bouwen. Duurzaamheid telt, ook in architectuur. “Klanten schenken er veel meer aandacht aan. Dat is goed, maar het moet wel juist aangepakt worden. Eerst en vooral moet ervoor worden gezorgd dat er geen energie verloren gaat. Dat kan u vermijden door goed te isoleren en slim te bouwen. Om daarna te onderzoeken hoe de energie die dan nog nodig is duurzaam opgewekt kan worden, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Nog te veel mensen redeneren omgekeerd.”

Trends van vandaag en morgen

Kan het in de toekomst nóg duurzamer? “Nu zijn er al heel wat energieneutrale gebouwen, maar ze zijn nog afhankelijk van de nutsvoorzieningen. Dat gaan in de toekomst zelfvoorzienende woningen worden die volledig offgrid bestaan, omdat ze hun eigen energie genereren.”

Bouwen en renoveren gebeurt nu trouwens meer dan ooit planningsgericht, merkt CS2 Architecten op. Time is money. “Vanaf de start van het project vragen opdrachtgevers al om rekening te houden met de levertijden. Het hele maakproces moet immers snel en efficiënt verlopen en dat gaat niet als er tussendoor te lange levertijden zijn voor bepaalde materialen of onderdelen. Als we bijvoorbeeld weten dat er niet snel genoeg heipalen beschikbaar zijn, halen we er voor de opdrachtgever andere opties bij. Timing is nu nog veel belangrijker dan een tiental jaar geleden en die tendens zal zich enkel voortzetten.”

Een trend die verder ook al een tijdje meegaat, is de focus op open ruimtes, op woonvrijheid. Geen hokjes meer zoals vroeger, en daar is CS2 Architecten niet rouwig om. “We denken dat het ‘in’ blijft omdat de maatschappij alleen maar flexibeler wordt. Wonen, werken, ontspannen… het loopt allemaal door elkaar. Ook qua leefomgeving evolueren we daarnaartoe. Waar men nu nog wel buurten vindt die leeglopen na kantooruren, gaat men in de toekomst meer geïntegreerd bouwen en een mix van functies aanbieden. Men wil weer wonen op een plek waar er de klok rond leven is.

Onze Belisol-adviseurs helpen u graag verder bij de realisatie van uw droomwoning!

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie