Overheidssubsidie bij energiebesparende maatregelen

Wie voor 31 december 2020 energiebesparende isolatiewerken liet uitvoeren aan zijn of haar woning, kwam in aanmerking voor de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Staat u nu aan het begin van uw renovatie-avontuur? Dan is er ook voor u goed nieuws.

Subsidie via de ISDE vanaf 2021

Vanaf 2021 is er opnieuw een subsidie beschikbaar voor isolatiemaatregelen, omdat de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) dan met isolatie en aansluiting op een warmtenet wordt uitgebreid. Eigenaars en bewoners die nu bezig zijn in de oriëntatie- of uitvoeringsfase van het nemen van twee isolerende maatregelen kunnen (na afronding van de laatste maatregelen) vanaf januari 2021 hun subsidieaanvraag indienen bij de ISDE.

Gelden in de ISDE dezelfde verhoogde subsidiebedragen voor energiebesparende maatregelen?

Eigenaars en bewoners die minimaal twee isolatiemaatregelen lieten uitvoeren en betaalden tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 kwamen in aanmerking voor het tijdelijk verhoogd subsidiebedrag. Het voornemen is om de ISDE subsidiebedragen gelijk te houden aan de SEEH van vóór de verhoging.

Kan ik subsidie aanvragen voor de ISDE als ik reeds in 2020 maatregelen heb uitgevoerd?

Dat kan! U kunt subsidie in de ISDE aanvragen voor energiebesparende maatregelen die uitgevoerd en betaald zijn in 2020. En als u nu door Corona of doordat het bedrijf dat de energiebesparende maatregel uitvoert de maatregel pas kan uitvoeren in 2021 dan kunt u ISDE aanvragen. Als er ISDE-subsidie wordt aangevraagd geldt het subsidietarief van de ISDE. Dit is dus ook het geval indien één of meerdere maatregelen in 2020 zijn uitgevoerd en betaald. Let op, tot maximaal 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste of reeds genomen maatregel(en) kan een aanvraag worden ingediend. 

Welke maatregelen komen in aanmerking voor de ISDE vanaf 2021?

De SEEH maatregelen vloer- en/of bodem-, glas-, dak-, gevel- of spouwmuurisolatie komen in aanmerking voor ISDE-subsidie. Nieuw in de ISDE 2021 is de combinatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting in combinatie met één van de isolatiemaatregelen. Samen vormt dit het minimum van twee maatregelen. 

Ongewijzigd in ISDE 2021 blijft de mogelijkheid om een subsidieaanvraag te doen voor alleen de aanschaf van een duurzame warmte-installatie.

Welke maatregelen komen niet meer in aanmerking voor de ISDE vanaf 2021?

Het zeer energiezuinig pakket, de aanvullende maatregelen (energiezuinig ventilatiesysteem, waterzijdig inregelen verwarmingssysteem en energiedisplay) en het energie-adviesrapport uit de SEEH komen in de ISDE te vervallen voor eigenaar én bewoner. Deze specifieke maatregelen in combinatie met minimaal twee uitgevoerde isolerende maatregelen kunnen alleen in de SEEH uiterlijk 31 december 2020 digitaal worden aangevraagd.

Waarom twee isolerende maatregelen uitvoeren om de subsidie te krijgen?

De eis van twee maatregelen, opgenomen in de SEEH en de ISDE, is om grotere stappen in verduurzaming te stimuleren. Enkelvoudige isolatiemaatregelen zoals vloerisolatie en spouwmuurisolatie worden al zeer vaak genomen, verdienen zich snel terug en zijn daardoor ook zonder subsidie zeer interessant. Voor wie één isolatiemaatregel laat uitvoeren is er ook een tegemoetkoming. Er is namelijk een fiscale “subsidie” in de vorm van verlaagde BTW op de arbeidskosten.

Wanneer wordt de ISDE regeling gepubliceerd?

Naar verwachting wordt begin december de ISDE regeling in de Staatscourant gepubliceerd. Na publicatie is de inhoud van de regeling definitief. Bovenstaande informatie is nog onder voorbehoud. Op dit moment vindt er nog politieke besluitvorming plaats.

Heeft u nog vragen over de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)? Vraag advies aan een Belisol-adviseur bij u in de buurt. Hij of zij bekijkt graag samen met u de mogelijkheden.

Advies aanvragen

Vul onderstaande gegevens in en onze adviseur neemt binnen de 48u contact met je op.

Onze showrooms

Belisol heeft meer dan 17 showrooms met lokale experts in heel Nederland.

  • Kozijnen en deuren van de beste kwaliteit binnen elk budget
  • Professioneel advies en perfecte opmeting
  • Vakkundige montage en nette afwerking
  • Kwaliteitscontrole en 20 jaar garantie